sunnuntai 4. marraskuuta 2018

¨TP HYVINVOINTIHAASTE: OMA AIKA

Heippavain! Tästä blogitiimipostauksesta mä oon erittäin innoissani, koska viime aikoina taino jo viimeisen vuoden aikana hyvinvointiin liittyvät asiat ovat olleet paljon mielenpäällä, ja siksi tänkertainen tiimipostaus olikin mielekäs. Me siis keksittiin toinen toisillemme pieniä hyvinvointohaasteita viikon ajaksi.

Jenny haastoi mut ottamaan tarpeeksi omaa aikaa ja miettimään, että mikä on mulle riittävästi omaa aikaa ja pohtimaan muutenkin oman ajan merkitystä ja fiiliksiä omaan aikaan liittyen. Oma aika on mulle sellainen asia, mitä oon vuosien varrella pohtinut useaankin otteeseen, ja nykyään tunnistakin sen, miten paljon tarvitsen omaa aikaa ja mikä mulle on sitä omaa aikaa. En oo tosin pahemmin tainnut puhua näistä aiheista täällä blogin puolella, joten kiva avata näitäkin ajatuksia täällä.

Omaksi ajaksi mä käsitän sen, että saa tehdä niitä itselle mielekkäitä juttuja, joista tulee hyvä fiilis, ja jonka jälkeen on jollain tavalla rentoutunut ja voimaantunut fiilis. Mulla oma aika linkittyy todella vahvasti yhteen myös sen yksin olon kanssa. Aika usein aamut ovat mun omaa aikaan, ja mä oon muutenkin aamuihminen. Rakastan herätä aamulla aikaisin ja puuhailla niitä omia juttuja ihan rauhassa yksin. Silloin on vielä koko päivä edessä.Ton viikon ajan kerkesin ottaa oikeastaan jokaiselle päivälle sitä omaa aikaa ihan suht riittävästikin. Kuten aiemminkin totesin niin, mä oon vuosien varrella aika hyvin oppinut sen, että oon aamuihminen ja nautin niistä rauhallisista aamuista, jotka ovat sitä mun omaa aikaa. Jos aamu tai päivä alkaa kiireellä, niin oon oikeesti ärtynyt ja kireä sen päivän ajan. Jos mulla on aikaisin menoa tai luentoja, niin mä sitten oikeesti vaan herään aiemmin. 

Maanantaina mä olin oikeastaan koko päivän töissä tekemässä inventaariota, ja vitsit miten hyvä fiilis mulla oli ton päivän jälkeen. Siellä oli hyvä ja rento meininki tuttujen työkavereiden kanssa, ja inventaario oli mukavan rentoa aiemman viikon hulabaloohon verrattuna. Toi työ tuntui melkeinpä omalta ajalta, vaikka en silloin ollutkaan yksin. Syy tohon oli luultavasti se, että seura oli hyvää ja duuni mukavaa. Maanantain jälkeen mulla oli yllättäen todella levännyt ja pirteä olo.

Toi maanantain hyvä fiilis heijastui tiistaille, koska olin silloin ainakin omasta mielestäni todella tehokas. Aamu alkoi suht hyvin ehkä hieman kiireellä, mutta luennon jälkeen jäin koulun kirjastoon tekemään koulujuttuja, joten sain alkuiltaan muutaman tunnin sitä omaa aikaa.
Mielenkiintoista oli huomata se, että vaikka sainkin tiistaina sitä omaa aikaa alkuiltaan niin jotenkaan se aika ei ollut niin rentouttavaa. Olin jostain syystä hieman jännittynyt ja stressaantunut ja se taas heijastui keskiviikkoon hieman. En osaa sen tarkemmin sanoa, että mistä toi tiistainen fiilis johtui. Ehkä syynä oli myös se hieman kiireinen aamu, koska keskiviikkoaamuna mä sain tehdä aamuhommat rauhassa ja ehdin aloittaa myös heti aamulla koulujutut.

Torstaista mun on pakko taputtaa itseäni olkapäälle, koska mä olin tehnyt päivän isoimman kouluhomman eli esseen aamulla puoli kahdeksalta. Vitsit tuntui muuten hyvältä lähteä töihin ja tietää, että silloin kuuden aikaan illalla ei tarvitse tehdä mitään. Loppuviikko menikin sitten aika perinteisen kaavan mukaan, eli sain sitä omaa aikaa melko reippaastiMä oon huomannut sen, että tarvitsen melko paljon sitä omaa aikaa ladatakseni niitä akkuja. Nautin siis kyllä ihmisten ja ystävien seurasta, mutta parhaiten mä saan energiaa siitä yksin olemisesta. Ja tuolla en nyt tarkoita sitä, että mun ystävät mitenkään veisivät sitä energiaa. Mä oon ollut niin kiitollinen tästä syksystä, kun mulla on ollut paljon verkkokursseja, eikä kontaktiopetusta ole ollut juuri ollenkaan, eli koko syksyn ajan mä oon saanut kiitettävästi omaa aikaa ja aikatauluttaa melko pitkälti omat menemiseni. Mulla on ollut ihan sopivassa suhteessa niitä sosiaalisia hetkiä ja tarpeeksi sitä yksin olemista ja omaa aikaa, jolloin oon saanut tehdä sitten niitä koulujuttuja. Mulla on ollut tänä syksynä todella mielenkiintoisia kursseja ja aiheita koulussa, joten koulujuttuja oon lukenut ja tehnyt mielelläni, ja ne ovatkin useasti tuntuneet lähestulkoon omalta ajalta, kun on saanut puuhastella itseään kiinnostavien asioiden parissa.

Olisi mielenkiintoista kuulla sun mietteitä omasta ajasta. Miten paljon sä tarvitset omaa aikaa, entä saatko sitä mielestäsi tarpeeksi?


Käykääpäs katsomassa myös muiden tiimiläisten hyvinvointihaasteet! Osa meistä julkaisi tai julkaisee postauksen tosiaan kiireiden vuoksi vasta tänään, joten kaikkien postaukset eivät välttämättä ole vielä julki. :)

Elli | Enni | Heli | Ilona | Jenny |Krista | Sini

1 kommentti:

  1. Me ollaan puhuttu tästä aiheesta jo niin paljon, et tiedät varmaan mun vastauksen jo. ;) Mutta siis mulla kans se oman ajan tarve on tosi suuri ja akkuja tulee latailtua lähinnä yksinään, kun en muista ihmisistä saa ammennettua ihan niin paljoo energiaa. Musta välillä tuntuu, että työpäivistä ei ehdi aina palautuun sen sosiaalisuuden tiimoilta, jos on monta pitkää työvuoroa putkeen tai esimerkiks illasta aamuun -vaihdos, jollon on jotenkin ihan naatti kaikesta vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. :D Onneks aina saa kumminkin jotenkin tsempattua itteensä ja sit saatankin vapaapäivät viettää ihan omissa oloissani tai Henkan kans.

    Tätä postausta oli kiva lukee just, kun pysty samaistuun joihinkin kohtiin! Ja rauhalliset aamut on ihan parhautta. ♥ Päivän rentouttavin aika. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi♥